Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2017 02:06 - ЗА ТРУДА - Св. Василий Велики
Автор: jeliaza Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всеки с работата си трябва да помага на нуждаещите се, а не само да се грижи за своите нужди... Онзи, който се стреми към съвършенство, нему е прилично да се занимава с ръкоделие денем и нощем, "за да има що да отделя ономува, който се нуждае" (Еф. 4:28) ... и за да изпълни заповедта на Господа, Който е казал: "Гладен бях, и Ми дадохте да ям..." (Мат. 25:25)

Съвети на съвременните старци

Ако си мирянин, занимавай се с мирските дела и се спасявай по своя път. Отвличането от главното е дяволско дело и губене на време.

1. Молитва. 2. Съзидателно и полезно четене. 3. Трудът е на първо място за нас. Трудът е велик регулатор на духовния живот. Той удържа човека от крайности. Целия си труд и цялата с дейност трябва да насочваме към една цел. На земята всичко се постига и се съхранява с труд. Тази заповед била дадена на Адам още преди грехопадението.

Трудът изгражда благополучието на ближните . Така ние съзиждаме и своето спасение. То е дело на любовта. Отчет пък трябва да дадем на Бога.

С труда ние изпълняваме заповедта за любовта. И с него, със своя труд, ние прославяме Господа и изпълняваме дълга си пред Него. (Притчата за талантите, за лукавия и ленив раб - когато обвиняваме другите и оправдаваме себе си, тогава сме лукави и лениви раби.)

С труда си ние изпълняваме Божията воля за нас. Той ще даде плод за оправдаването ни на Съда. Трудът е котва, задържаща човека в равновесие и удържаща го от крайностите. Трудът е котва, която ни пази да не потънем в житейските бури и в частност - в унинието. Смисълът на труда е ползата за ближния.

Но не трудът трябва да бъде най-главен в нашия живот, ако е в ущърб на духовния ни живот. Празничният труд не се благославя, затова всичко, което вършиш в празник, отнема и онова, което вършиш в делник.

Според изданието Православное братство во имя иконы Божей Матери "Неупалимая Купина" , "Елеон", Москва
image

източник - http://www.pravoslavieto.com/books/za_prelestta/6.htm



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jeliaza
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 163688
Постинги: 150
Коментари: 55
Гласове: 140
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930