Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2017 19:58 - "Посъветвай ме, отче" - за почитането на иконите
Автор: jeliaza Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1715 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image 
====================
Ако попитате такива хора, защо правят това, 
те обикновено отговарят, че по този начин 
„се зареждат с положителна енергия”.
Такова поведение е резултат от пълно непознаване на същината на християнската вяра. То е неправилно и оскърбително за изобразените върху иконите свети личности, защото е чуждо на Христовото учение и внася в Църквата езически дух.
Светите Отци от Седмия вселенски събор са обобщили и изяснили църковното учение за светите икони и тяхното почитание. Иконите не са магически предмети. Те служат за уверение в истинското, а не призрачно въплъщение на Бог Слово, за уверение на това, че Господ Иисус Христос стана човек и живя между нас. Те ни подбуждат да си спомняме Спасителя, Божията Майка и светците, да ги обичаме и почитаме. Като се покланяме на светите икони, като ги целуваме и кадим пред тях тамян, ние изразяваме своето богопочитание,своята любов и благоговение към изобразените на тях Господ Иисус Христос, Света Богородица и Божии угодници.
Когато застанем пред иконата на молитва, тя ни помага да съберем своя разсеян ум, събужда нашите чувства, напомня ни, че предстоим пред Бога и с молитвата си влизаме в общение с Него.
Човек получава Божията благодат чрез молитвата, чрез покаянието, чрез права вяра и живот по Божиите заповеди. Всякакви магически ритуали, при които определени действия на човека предизвикват по необходимост определен отговор свише, са чужди на християнството.
Правилният начин на почитане на светите икони е следният: заставайки пред иконата се прекръстваме два пъти, правим поклон, благоговейно я целуваме и отново се прекръстваме. Чрез кръстния знак ние изповядваме че сме християни, че вярваме в Светата Троица, в Господ Иисус Христос, в Неговото въплъщение и изкупителните Му кръстни страдания.
Не е благословено върху иконите да се поставят пари. Своята лепта е редно да пуснем в касичката за дарения.
----------------------
"Посъветвай ме, отче"    



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jeliaza
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 163197
Постинги: 150
Коментари: 55
Гласове: 139
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031